Giriş Yap

veya Üye Ol

Giriş Yap

veya Üye Ol

Üye Girişi

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Bir hesabınız mı var Giriş Yap

Kişisel verileriniz, Kvkk Metni kapsamında işlenmektedir. “Kayıt Ol” butonuna basarak Üyelik Sözleşmesi’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler - 6 Farklı Mekan Önerisi

Kuzguncuk Gezilecek Yerler - 6 Farklı Mekan Önerisi

Kuzguncuk gezilecek yerler İstanbul tarihi ve kültürel açıdan son derece zengin bir şehirdir. Nüfus yoğunluğu giderek artan şehre olan ilgi de giderek büyümektedir. Gezmek için geniş çaplı araştırma ve zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu blog yazımızda ise kuzguncuk hakkında gidip görebileceğiniz tarihi dokusu olan kültürel yerlerden bahsedeceğiz. Keşif yapmayı, gezgin ruhu ile hareket etmeyi seviyorsanız yazımızın içerisinde yer alan yerleri muhakkak not alın.

Kuzguncuk, Üsküdar’a bağlı semttir. Yapısı ve mimarisi nostaljik filmleri anımsatıyor diyebiliriz. Tarihin eski sayfalarına baktığımız zaman “Hrisokeramos” ismi ile bilinmektedir. Bazı görüşlere ve yazılı kaynaklara göre “Kosinitza” ismi telaffuz edilmiştir. Dip not: Bölgenin bilinirliği ilk olarak sevilen dizi ekmek teknesi ile ekranlarda yerini almıştır.

Kuzguncuk gezilecek yerler listesi

Araştırma yaptığımız gezilmesi gereken yerler listesini popüler olan mekanlardan oluşturduk. Kuzguncuk gezilecek yerler listesi size vakit kazandırarak daha fazla yer görmenizi sağlayacaktır. Listeyi not aldıktan sonra harita üzerinden işaretleme yaparak rotanızı kolayca oluşturabilirsiniz.

  • Kuzguncuk sahili
  • Kuzguncuk ara sokakları ve tarihi caddeler
  • Uryanizade Sokağı
  • Cemil Molla Köşkü
  • Marko Paşa köşkü
  • Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

Kuzguncuk Sahili

Üsküdar’da olduğunu söylemiştik. Denize sahile olan kıyısı oldukça keyifli vakit geçireceğiniz ilk durak olabilir. Geçen vapurları izlemek, sahil tarafında minik tabureler ile çay keyfi yapmak güne iyi başlamanızı da sağlayacaktır. Sahilde otururken bölgede yaşayan kişilerden de bilgi edinebilirsiniz. Anadolu yakası tarafında Boğaz’a karşı manzarayı seyredebilirsiniz.

Kuzguncuk ara sokakları ve tarihi caddeler

Burada sokakların arasında dolaşırken geçmişe doğru yolculuk yapma hissine kapılabilirsiniz. Paşalimanı caddesi üzerinden karşı tarafa geçerek tarihi sokakları gezmeye başlıyoruz! Fotoğraflardan da görüleceği üzere renkli evler, taş parke yollar, eski mimari konutlar hatıra fotoğrafı çekilmek için harika atmosfer sunuyor. Ancak kısaca geçmeden meşhur ve görülmesi gereken Kuzguncuk caddelerinide görmelisiniz..

Uryanizade sokağı: Cumbalı evler, renkli evler fotoğraf çekmeye çalışan insanlar.. Gerçekten sosyal medyada, internet üzerinde gördüğünüz fotoğraflar bu sokakta çekiliyor diyebiliriz. Klasik evlerin dışardan restorasyon sebebi ile yenilendiğini görebilirsiniz fakat herhangi bir dokusuna zarar verilmeden hareket edilmektedir.

Cemil Molla Köşkü

Burası için farklı, ürpertici bazı hikayeler bulunuyor. Elbette görünümü ihtişamı son derece muazzam bir köşk. Ancak geçmişten günümüze aktarılan bazı hikayeler köşkte uzun süre yaşanmadığını doğrular türden. 1885 yılında, Şeyhülislâm Üryanizâde Ahmet Es'ad Efendi'nin torunu, şair Süleyman Bey'in oğlu Mahmud Cemil Efendi tarafından yapılmıştır. Köşkü düşlediği gibi yaptırmak isteyen Cemil Molla, İtalyan mimar Sinyor Alberti ile bir araya gelerek Osmanlı mimarisinin de esintisini kullanıp bu köşkü yaptırmıştır. 1941 yılında vefat eden Cemil Molla’nın köşkü aile borçlarından dolayı da satılmıştır. Bu süreçlerde ise köşkün yeni sahipleri evde yaşam sürmemiştir. Dönemin önde gelen ailesi evi aldıktan sonra (anlatılanlara göre) evi kısa süre içerisinde boşaltmıştır. Son olarakta ev 1990 yılına kadar boş kalmıştır. 2023 yılında edinilen bilgilere göre özel mülk olmasından kaynaklı içeriğe giriş izni yok. Dışardan manzarasını görmeniz mümkündür.

Marko Paşa Köşkü

19. Yüzyıl ortalarında yaşamış, Rum asıllı Osmanlı vatandaşı olan ve Abdulaziz'in ( 1861-1876 ) Hekimbaşılığı görevine dek yükselen Marko Apostol'a aittir. Şuan Kuzguncuk ilköğretim okulu olarak açıktır. Tarihi, dönemin mimarisini görmek için ziyaret edilecek yerler listesine eklenebilir.

Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

1861 yılında ibadete açılmıştır. Kuzguncuk semtinin iskele karşısında konumlandırılmıştır. Kilisenin ilk giriş alanı narteks olarak adlandırılır. Kilise içerisinde koro odası, ermenice kitabe bulunuyor. Eğer sanata da ilgi duyan biriyseniz Krikor Lusavoriç’in yağlı boya tablo eseri bulunmaktadır. İstanbul’da bulunan kiliseler arasında dıştan kubbeli olan tek Ermeni kilisesidir. Hemen bitişiğinde Kuzguncuk Camisi vardır.  Haftanın tüm günleri 09:00 - 18:00 arası açıktır ziyaret edilebilir.

Kuzguncuk bir kaç saat ayırıp gezilecek semtlerin dışında tutulmalıdır. Her caddesinde ayrı tarih, her bölgesinde farklı kültürleri barındırmaktadır. Daha fazla görülmesi gereken liste için not alabilirsiniz;

  • Paşa Limanı Caddesi
  • Kuzguncuk Çarşı Caddesi
  • İcadiye Caddesi
  • Simitçi Tahir Sokak
  • Perihan Abla Sokak
  • Ahmed Fethi Paşa Yalısı
  • Kuzguncuk Bostanı
  • Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii
  • Nail Kitabevi & Cafe
  • >Ayios Panteleimon Kilisesi
  • >Beth Yaakov Sinagogu
  • Beth Nissim Sinagogu


Yorumlar

Yorum Yap